De Bokkerijders (2010)

Deel dit bericht

Het verhaal speelt zich af rond 1760 in het zuiden van Nederland.
Door armoede werden de mensen tot wanhoop gedreven. Er werd hard gewerkt, weinig verdiend, veel belasting betaald en de kerk had een grote invloed.
In het stuk de Bokkerijders zien we hoe een dorp te maken krijgt met een opstand, mensen die het niet langer accepteren om uitgebuit te worden. De opstandelingen komen in het geheim bijeen en vormen samen de Bokkerijders. De meeste mensen zijn bang voor ze want ze zijn onberekenbaar, ze steken boerderijen in brand…. Ze stelen van kerk en de rijken, verdelen het onder de armen maar verrijken ook zichzelf. Voor de een zijn het bandieten, voor anderen een voorbeeld. We zien hoe de personages keuzes maken en hoe vriendschappen onder druk komen staan. De wil om alles te veranderen. Er zijn volgers, bangeriken, heethoofden, verraders, tegenstanders, vertegenwoordigers van de wet en machthebbers. We voelen de liefde, de dood en het verlies, …kortom…een leven van en met de Bokkerijders.
Een dorp in de ochtend…alles is rustig, totdat deze rust plots verstoord wordt door een overval van de Bokkerijders. Paniek, gewonden, boerderij in de fik. En natuurlijk voor- en tegenstanders. Het conflict is duidelijk. Dan komt het waarom; waarom zijn er Bokkerijders…Dit wordt uiteengezet en je krijgt inzicht in het waarom van de mensen. Steven wordt gedwongen Bokkerijder, maar komt later tot ander inzicht. Zijn trouwe vriend Erik wordt één van de mannen van De Limpens, die gezworen heeft de bende Bokkerijders voorgoed uit te roeien. Anna, de dochter van De Limpens, is gecharmeerd van Erik en Steven. Wie de Zwarte Kapitein, de leider van de Bokkerijders, is, dat blijft een geheim. Maar als Steven na een overval ontdekt wie hij is, komen er vragen. Hoe is het mogelijk dat juist híj de leider is van een stelletje moordenaars, want zo worden de Bokkerijders genoemd. In het stuk, dat op zich een zwaar thema heeft, zit natuurlijk ook een portie humor. De Abt is een veelvraat en bangerik, die jammert en weinig te melden heeft. De nonnen van het klooster vinden het ooh zo eng, al die mannen die stinken naar vers zweet. Sas en Vos, met hun “baas en knecht” verhouding.
Sas, deze marketentster heeft door haar beroep toegang tot alle partijen en weet dit uit te buiten. De Limpens is een man die samen met de Schout en de Abt voor het gezag staat. De bron van de ongelijkheid, of in ieder geval het in stand houden van…

Regie: Anneke Schröder Muzikaal leider: Arjan Kooijmans

Onze vorige producties